Jurnal de vacanţă: Praga 2016

Ei bine, chiar dacă a trecut ceva timp de la concediu, amintirile mele sunt încă proaspete iar pentru că am început deja să vă povestesc despre vacanţa mea cu maşina prin Europa, în articolul de astăzi voi continua cu al doilea oraş vizitat şi anume Praga.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Charles Bridge

Charles Bridge


După prima oprire, în Viena, despre care puteţi citi aici, am ales să ne îndreptăm spre Praga. Am ales traseul Viena – Brno - Praga care în mod normal ar fi trebuit să fie un traseu lejer şi să nu facem mai mult de 4 ore. Imediat după Viena, s-a terminat şi autostrada iar până în Brno am mers pe drum normal iar pe teritoriul Austriei am prins lucrări la drum şi limitări de viteză. Din Brno există autostradă dar partea proastă e că se lucrează la ea. Benzile sunt îngustate, traficul aglomerat şi ne-a luat ceva timp să ajungem la Praga. Drumul nu a fost deloc plăcut şi am ajuns la destinaţie epuizaţi. Bine măcar că am fost inspiraţi să oprim în Viena pentru că dacă mergem direct din Timişoara ar fi fost groaznic. Costul vignetei pentru Praga e ceva mai mare, în jur de 16 euro (aprox 75lei) destul de mare având în vedere cât de greu se circulă pe autostrăzile lor în lucru. Circulaţia în Praga e destul de aglomerată pe poduri în rest se circulă destul de bine.

Cazarea a fost în jur de 80 euro pe noapte, cu parcarea privată şi micul dejun incluse în preţ şi WiFi gratuit. Locaţia hotelului era destul de aproape de Muzeul Naţional de unde începe strada pietonală care duce către centrul oraşului, dar cum centrul oraşului e imens, am avut ceva de mers. A fost hotelul care ne-a plăcut cel mai mult (dintre locurile unde ne-am cazat în cele 3 oraşe vizitate: Viena, Praga şi Bratislava) şi pot spune că a meritat preţul plătit. Hotelul se numeşte Ankora şi îl găsiţi pe Booking aici.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Hotel Ankora

Hotel Ankora


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Hotel Ankora

În prima zi, obosiţi după drum, am pornit în căutarea unui bancomat ING. Surpriza a fost să aflăm că deşi există bănci ING în Praga, nu au bancomate aşa că nu vă obosiţi să căutaţi un ING pentru că nu vă va fi de folos. După experienţa neplăcută a drumului şi nebunia căutării unui bancomat ING aş putea spune că prima impresie despre Praga nu a fost tocmai plăcută. Încet încet, am început să ne relaxăm şi să ne bucurăm de străzile şi atmosfera oraşului. Un pont: dacă vă aflaţi pe o stradă pavată, să ştiţi că sunteţi pe drumul cel bun ;)

Jurnal de vacanta: Praga 2016

o stradă din Praga


Căutarea unui bancomat ING a avut şi o parte bună. Aşa am dat peste statuia "The Head of Franz Kafka" şi ne-am bucurat de străzile înguste din centrul vechi al oraşului. Străzile oraşului sunt foarte încurcate şi e uşor să vă pierdeţi dar în cele din urmă tot veţi ajunge unde trebuie :)

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - The Head of Franz Kafka

The Head of Franz Kafka


De la statuia lui Franz Kafka am ajuns destul de uşor în centru, de unde am pornit spre renumitul ceas astronomic. E un loc frumos însă plin de turişti care aşteaptă nerăbdători să vadă spectacolul oferit de medievalul ceas. În prima seară am ratat spectacolul însă a doua seară am avut grijă să fim în faţa ceasului la oră fixă. E într-adevăr interesant dar nu pot să înţeleg nebunia care îi cuprinde pe turişti de a poza sau filma spectacolul oferit de ceas pentru că ţine foarte puţin şi nu e chiar atât de spectaculos.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Casa Municipala din Praga

Casa Municipală din Praga


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Ceasul Astronomic

Ceasul Astronomic


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Ceasul Astronomic

Ceasul Astronomic


Luându-ne după mulţime, am ajuns şi la podul Charles (sau podul Carol) considerat cel mai vechi pod păstrat într-o stare cât mai apropiată de construcţia iniţială. Mereu plin de lume, e foarte greu să găseşti un loc potrivit pentru poze. Am reuşit să vedem podul şi a doua zi, pe lumină, însă vă recomand să îl vedeţi seara. Atmosfera e mult mai plăcută şi mai romantică şi evitaţi nebunia şi forfota din timpul zilei.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Charles Bridge

vedere de pe podul Charles (podul Carol)


A doua zi, de dimineaţa am pornit în căutarea castelului Vysehrad, însă pe drum am dat peste biserica St Ludmila. O biserică impresionantă aflată într-o zonă mai ferită de turişti dar care a meritat vizitată.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - biserica St Ludmila

biserica St Ludmila


Deşi părea destul de aproape de locul unde ne-am cazat, castelul (cetatea) Vysehrad a fost foarte greu de găsit. Cu harta primită de la hotel nici cum nu reuşeam să dăm de el, noroc că aveam instalată pe telefon aplicaţia maps.me că altfel nu îl nimeream. Tips: e bine să aveţi la voi hărţi suplimentare pentru că cele primite de la hotel pot fi eronate. Vysehrad e un loc foarte plăcut, ferit de mulţimea de turişti dar unde vă puteţi relaxa şi bucura de minunatele privelişti asupra orasului. Ne-a plăcut foarte mult aici, chiar mai mult decât la Castelul Praga considerat principala atracţie, şi vă recomand să îl vizitaţi şi pe acesta pentru că nu o să vă pară rău.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - vedere de la cetatea Vysehrad

vedere de la cetatea Vysehrad


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - vedere de la cetatea Vysehrad

vedere de la cetatea Vysehrad


Tot aici găsiţi Basilica Sf. Petru şi Paul căruia am reuşit să îi vizităm şi interiorul. E un loc foarte frumos şi liniştitor ce merită vizitat.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Basilica Sf. Petru si Paul

Basilica Sf. Petru şi Paul


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Basilica Sf. Petru si Paul

Basilica Sf. Petru şi Paul


După cum vă spuneam, găsirea castelului Vysehrad a fost foarte obositoare şi a trebuit neapărat să ne întoarcem la hotel să ne odihnim puţin după care am pornit în căutarea Castelului Praga care era fix în capătul celălalt al oraşului vechi. Cu toate astea, am decis să mergem pe jos pentru a vedea centrul oraşului şi ziua.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Charles Bridge

podul Charles (podul Carol)


Castelul din Praga e frumos dar nu m-a impresionat atât de mult pe cât mă aşteptam. Agitaţie, nebunie, plin de lume, şi pe de-asupra Catedrala St. Vitus, aflată în curtea castelului, pe care voiam neapărat să o vizitez, era deja închisă şi nu i-am mai putut vedea interiorul :(. Catedrala se închide la ora 17 şi dacă nu sunteţi acolo cu jumătate de oră înainte de închidere, nu vă mai lasă să intraţi aşa că dacă doriţi neapărat să o vizitaţi aveţi grijă să ajungeţi la timp. Partea bună e că am reuşit să vizităm Golden Lane fără a plăti bilet (după ora 6 e gratis şi nu se plăteşte intrare). E o străduţă foarte scurtă cu căsuţe de unde puteţi cumpăra produse specifice însă nu merită să plătiţi pentru a o vizita aşa că vă recomand să aşteptaţi până când intrarea va fi liberă dacă nu vreţi să fiţi dezamăgiţi.

Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Castelul din Praga

Exteriorul Castelului Praga


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Castelul din Praga

Curtea interioară a Castelului Praga


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Catedrala St. Vitus

Catedrala St. Vitus


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - Catedrala St. Vitus

partea din spate a Catedralei St. Vitus


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - vedere de pe zidurile castelului Praga

vedere de pe zidurile castelului Praga


Jurnal de vacanta: Praga 2016 - vedere de pe zidurile castelului Praga

vedere de pe zidurile castelului Praga


Mâncarea în Praga mi s-a părut asemănătoare ca preţ cu cea din Viena. O masă (un singur fel de mâncare) fiind între 10-15 euro. Am încercat o mâncare specifică lor, Svíčková Na Smetaně (un fel de gulyas cu carne de vită şi cu găluşte de pâine) şi a fost delicioasă însă berea lor, nu pot să zic că m-a dat pe spate...acuma depinde şi de gusturi şi de ce sortiment de bere alegeţi. Moneda oficială este coroana Ceha iar 100 coroane valorează în jur de 4 euro. În unele locuri puteţi plăti direct în euro însă în felul acesta preţurile sunt mai mari.

Jurnal de vacanta: Praga 2016


O altă mâncare pe care o găsiţi peste tot şi pe care am fost curioasă să o încerc, e un fel de mini kurtos cu îngheţată. Un astfel de desert costă în jur de 6 euro şi vreau să vă spun că nu merită banii pentru că nu a fost deloc special.

Jurnal de vacanta: Praga 2016


Pentru cele pasionate de shopping, Praga a raiul pe pământ. Pe străzile pietonale din centrul vechi al oraşului veţi găsi de toate iar magazinele sunt deschise până seara la ora 21. Fetele şi femeile de aici mi s-au părut cele mai bine îmbrăcate şi nu mă aşteptam să fie un oraş atât de "fashionable".

Au mai rămas câteva locuri pe care nu am reuşit să la vizităm şi nu am reuşit să facem tot ce ne-am propus pentru că nu am anticipat cât de imens şi obositor e acest oraş. Cu toate astea nu cred că îl vom revizita prea curând...cel puţin până nu vor termina lucrările la drumuri. Deşi soţul meu nu a rămas impresionat de Praga, mie mi-a plăcut atmosfera şi stilul de viaţă pe care acest oraş le oferă. După părerea mea, Praga e un oraş mai tineresc, localurile şi atmosfera animată din centrul oraşului atrag mai mult decât clădirile istorice care sunt uşor ascunse dar e un oraş frumos şi merită vizitat.


Add Comments

Brands