Cum să îţi planifici o vacanţă cu maşina prin Europa - tips and tricks

Planificarea unei vacanţe reuşite nu e tocmai un lucru uşor şi poate fi o adevărată bătaie de cap mai ales dacă alegeţi să vizitaţi locuri noi despre care nu stiţi mare lucru. În articolul de astăzi am pregătit pentru voi câteva sfaturi despre cum să planificaţi o vacanţă cu maşina prin Europa, experienţe adunate din cea mai recentă călătorie în care am vizitat Viena, Praga şi Bratislava.

Vacanta cu masina prin Europa: Viena, Praga, Bratislava

Planificaţi-vă din timp vacanţa şi locurile pe care doriţi să le vizitaţi. Când aveţi pe listă mai mult de 2-3 destinaţii, chiar dacă mergeţi cu maşina personală, costurile încep să se adune şi cu cât ştiţi mai din timp ce vreţi să faceţi, vă puteţi ocupa mai bine de "bugetul" pentru vacanţă. Primul pas spre vacanţa de vis e să aveţi un buget care să vă permită să vizitaţi şi să faceţi tot ce v-aţi propus.

Rezervaţi din timp cazarea. Dacă faceţi din timp rezervările pentru cazare, nu doar că veţi găsi preţuri mai avantajoase dar veţi avea şi mai multe variante la dispoziţie. Nu recomand să mergeţi fără cazare asigurată pentru că cine ar vrea să îşi piardă jumătate de zi căutând un hotel mai ales dacă timpul alocat oraşului respectiv e limitat?

Pe cât posibil, faceţi rezervări care să vă permită anularea lor. Site-ul meu preferat, de unde am făcut toate rezervările până acum e booking.com şi de fiecare dată aşteptările mi-au fost îndeplinite. Ei bine, anul acesta era să o păţesc cu ei dacă nu alegeam la una dintre rezervări varianta cu anulare gratuită. E vorba de un hotel care pe site-ul celor de la booking avea listată o ofertă mai mare de 50% reducere la cameră, pe noapte, dar în timpul completării formularului de rezervare online, preţul camerei s-a schimbat fără nici o notificare şi la final surpriză...preţul era mult prea mare pentru cât eram dispuşi să plătim. Noroc că am ales varianta cu anulare gratuită şi am putut anula rezervarea imediat. Deşi am fost o mare fană booking.com, incidentul acesta mă pune pe gânduri. Dacă folosiţi alte site-uri pentru rezervări, şi sunteţi mulţumiţi de serviciile lor, lasaţi-mi în comentarii sugestiile voastre.

Alegeţi hoteluri care să vă ofere parcare. Găsiţi cu uşurinţă hoteluri la care preţul parcării e de 15-17 Euro pe zi. Chiar dacă la început vi se pare un preţ mare, e mult mai sigur şi avantajos să aveţi parcarea asigurată de hotel. Oraşele turistice foarte mari (de ex. Praga) pot fi adevărate capcane pentru turişti în ceea ce privesc parcările. Pe lângă faptul că au puţine locuri de parcare, multe dintre ele sunt doar pentru rezidenţi şi riscaţi să vă treziţi cu maşina ridicată iar preţul plătit pentru a o recupera nu e deloc de neglijat.

E bine să alegeţi carzarea cât mai aproape de locurile pe care doriţi să le vizitaţi. Nu trebuie neapărat să alegeţi o cazare fix în centrul oraşului, unde preţurile pe noapte sunt mult mai mari, dar nici o cazare la marginea oraşului nu va fi în avantajul vostru şi veţi cheltui o gramadă de bani pe mijloacele de transport.

Nu alegeţi prea multe destinaţii de vizitat. În momentul în care planificaţi un circuit în Europa e tentant să alegeţi să vizitaţi cât mai multe oraşe dar ca să nu fiţi mereu pe fugă şi să vă puteţi bucura pe deplin de această experienţă, cel mai bine e să alegeţi să vizitaţi între 2 şi 4 oraşe într-o vacanţă. În oraşele mari (de ex. Viena, Praga) veţi avea foarte multe de văzut şi e bine să le alocaţi cel puţin 2-3 zile pentru a putea vedea tot ce au aceste oraşe de oferit.

Documentaţi-vă despre locurile pe care le puteţi vizita şi faceţi o listă cu tot ce vreţi să vedeţi sau să faceţi în oraşul respectiv. Majoritatea capitalelor europene sunt pline de turişti dar să nu credeţi că sunt foarte prietenoase cu turiştii. Deşi veţi găsi din ce în ce mai mulţi oameni care să vorbească limba engleză, ei bine foarte puţine din atracţiile turistice sunt semnalizate în engleză. Atât în Viena cât şi în Praga, am ajuns în multe locuri care nu ştiam ce sunt pentru că nu aveau nici o plăcuţă cu numele...noroc cu "sfântul google" :)

Atât pentru mersul cu maşina cât şi pentru mersul pe jos prin oraş, hărţile vă vor fi de mare ajutor. O aplicaţie foarte utilă pe care am folosit-o pentru a ajunge la obiectivele pe care am vrut să le vizităm a fost maps.me . Puteţi descărca această aplicaţie gratuit şi partea bună e că nu trebuie să fiţi conectaţi la internet ca să o folosiţi.

Şi nu în ultimul rând, nu uitaţi să vă cumpăraţi vignete pentru autostrăzi şi să respectaţi regulile de circulaţie pentru că am văzut foarte multe maşini de poliţie pe autostrăzi care fie verifică vigneta, fie verifică dacă circulaţi cu viteza regulamentară.

Tot ce vă mai trebuie e ceva comod în picioare şi spor la vizitat!!!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă aştept în articolele următoare cu detalii despre fiecare oraş vizitat în parte.


Add Comments

Brands